ipt

Recept: Tikki masala.



4 portioner

Ingredienser
½ dl rapsolja
25 g smör
Salt
2-3 grovt hackade gula lökar
2 röda paprikor i stora bitar
6 kycklingfiléer skurna i kuber om 3 cm
2 burkar hackade tomater
½ dl tomatpuré
½ dl mango chutney
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl matlagningsyoghurt
Färsk koriander

Currypasta
4 vitlöksklyftor
1 stor bit skalad och hackad färsk ingefära
1 röd urkärnad och grovt hackad chilifrukt
2 tsk mortlad kummin
2 tsk mortlad torkad koriander
1 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
1 tsk garam masala
4 mortlade kardemummakärnor
Kallt vatten

  • Blanda kryddorna till currypastan i en blender/med stavmixer. Tillsätt vatten så en pasta bildas.
  • Värm olja och smör i en stor kastrull på spisen och tillsätt sedan lök och en nypa salt.
  • Stek på låg värme i 15-20 minuter tills löken är mjuk och gyllene.
  • Tillsätt currypastan och paprikorna, stek i 5 minuter till.
  • Tillsätt kycklingen och rör om väl. Koka i 2 minuter.
  • Tillsätt sedan krossade tomater, tomatpuré och dl vatten.
  • Täck med lock och låt sen sjuda i 15 minuter under omrörning tills kycklingen är genomstekt.
  • Ta av locket, rör i mango chutney, grädde och yoghurt. Värm försiktigt.
  • Strö över färsk hackad koriander precis innan servering.
  • Servera med ris och naan.
____

Ovan är originalreceptet. Det är inte det bästa receptet i världen, men med lite kreativitet går det att skapa en utsökt maträtt.
Två bra sak att veta innan man börjar är att man bör förbereda så mycket som möjligt innan man börjar. Det är en hel del saker som ska göras och då underlättar det om man inte måste stressa. Det andra som är bra att veta är att indisk mat innehåller mycket färska varor. Kan du få tag på färska kryddor istället för torkade i en burk så är det bäst (vilket du kan se i receptet då det för det mesta är baserat på färskvaror). Det går dock att göra på torkade kryddor.

Längst ner på receptet står det att det ska serveras med naan. Detta är ett tunt bröd från Indien. Det är absolut inte ett måste. Vi valde att servera med endast ris och det kändes inte det minsta som om något saknades.
Vi valde även laktosfri grädde, något som kan skapa problem i en del maträtter. Det fungerade dock utan problem i denna.

Detta recept är mycket för kreativitet och experiment. En del av ingredienserna är utan mängd, som vattnet till exempel. Ta det försiktigt, häll lite i taget och framför allt - smaka av!
Kryddmässigt följde vi ganska hårt receptet och jag varnar er, smaken är väldigt mild. Det blev gott, men om man förväntar sig styrka behöver man använda sin fantasi.

Så mitt slutliga råd är; smaka av, smaka av och smaka av lite till!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0