ipt

Recept: Rigatoni med skinka, tomat & chilisås.


4 portioner
Tillagning: 60-70 minuter

Ingredienser
1 msk olivolja
2 msk smör
1 gul lök, finhackad
150 g skinka, tärnad
2 vitlöksklyftor, mycket finhackade
1 färsk röd chili, utkärnad och finhackad
2 burkar (800 g) krossade tomater
Salt och peppar
450 g rigatoni eller penne
2 msk hackad färsk slätbladig persilja
6 msk nyriven parmesanost

  • Häll olivoljan och 1 matsked smör i en stor kastrull på medel till låg värme. Lägg i löken och stek den mjuk och guldgul, ca 10 minuter. Lägg i skinkan och bryn den lätt, ca 5 minuter. Rör ner vitlök, chili och tomater. Krydda med lite salt och peppar. Koka upp och sjud sedan såsen på medel till låg värme i 30-40 minuter tills den tjocknar.
  • Koka pastan al dente* i rikligt med saltat vatten. Låt den rinna av och lägg över den i en varm form.
  • Häll såsen över pastan. Blanda i persilja, parmesanost och resten av smöret. Blanda väl och servera omedelbart.
___

* Al dente innebär att man kokar pastan tills där är ett litet tuggmotstånd. Men inte så pass kort tid så att pastan fortfarande är hård.

Ovan är orginalreceptet. Vi gjorde vissa små ändringar. Första förändringen är vitlöken. Vi valde att pressa dem istället för att försöka hacka dem. På så sätt spar man inte lite tid, speciellt för den som är ovan i köket.

Vi valde även att börja koka pastans vatten efter att såsen stått på spisen i 30 minuter. När pastan till slut skulle i tog vi såsen från plattan. Jag tyckte att såsen var lite tunn nämligen och det gjorde susen att låta den svalna lite på en kall platta.

Ska man inte servera flertalet personer eller ha en fin middag är det sista steget onödigt (och slutet på steget innan). Vi hällde bara bort vattnet från pastan och hällde sedan i såsen i den kastrullen och rörde runt.
Ska man dock vara flera personer bör man åtminstone hälla i det sista smöret så att pastan inte klistrar ihop sig till en klump.

Vi valde att skippa persiljan eftersom jag inte är ett stort fan av den växten och det fungerade ändå utan problem. Jag valde även bort parmesanosten. Det blev hur gott som helst ändå. Maträtten har en väldigt söt smak men en brännande känsla, så krydda inte för mycket!



RSS 2.0